Cupping

Bij cupping wordt een cup – oorspronkelijk van koper, glas, bamboe of aardewerk – op je huid geplaatst. Door een vlam in de de cup te houden voor je het op de huid aanbrengt, ontstaat een vacuümkracht lokaal op de huid. In de Ayurvedische praktijk wordt een brandende dia (of theelicht) omsloten door een koperen of aardewerken cup waardoor de dia dooft en de cup vacuüm trekt. Tegenwoordig zijn er ook methoden zonder vuur, bijvoorbeeld met vacuüm pompen. 

Cupping gebruikt zuigkracht (vacuüm) om de huid en het onderliggende weefsel te behandelen. De cups worden op de huid geplaatst en met een pomp vacuüm gezogen, waardoor ze het ondergelegen weefsel omhoogtrekken. Vervolgens blijven de cups ongeveer 20 minuten op hun plek zitten. Terwijl de cups hun werk doen, wordt de rest van het lichaam ingemasseerd met Ayurvedische kruidenolie. Na verwijdering van de cups, worden ook de cuppinggebieden ingemasseerd met kruidenolie.

Op plekken waar  de bloedcirculatie niet goed is, ontstaan er door de cupping verkleuringen.  Hoe dieper de verkleuringen des te erger de staat van het onderliggend weefsel was. De verkleuringen verdwijnen meestal na 3 tot 6 dagen. De cupping sessies moeten herhaald worden totdat er na een een behandeling geen verkleuringen meer ontstaan. Doordat cupping je bloedcirculatie verbetert, heb je  baat op veel gebieden.

De cupping massage is een diepwerkende massage, vergelijkbaar met bindweefselmassage. Cupping dringt diep door tot in de bindweefsellaag, dat zich om spieren en gewrichten bevindt. Het vacuum maakt verklevingen los en zorgt voor activering van de bloed- en lymfestroom met als gevolg een betere doorbloeding. Dit zorgt vervolgens voor een betere aanvoer van zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen naar stagnerende spieren en de huid, en versnelde afvoer van toxinen (gifstoffen). Cupping helpt bij het verlichten of opheffen van griep, verkoudheid, koorts, hoest, rug en spierpijn, slechte bloedsomloop, angst en allergieën. De behandeling heeft een ontspannende en helende werking.

Gezondheidsvoordelen van cupping:

  • Vermindert knie-, nek-, rug- , schouder- en hoofdpijn.
  • Zorgt voor vermindering van stress.
  • Verstevigt je huid en vermindert  cellulitis.
  • Versterkt je immuunsysteem.
  • Helpt je lijf ontgiften.
  • Verbetert je spijsvertering.
  • Zorgt  voor een soepeler lichaam.
  • Zorgt  voor vermindering van menstruatieklachten.
  • Haalt koude uit je lijf.
  • Vermindert longklachten.

Duur: 60 minuten. 

Praktische informatie: Trek oude kleding aan, zodat het geen probleem is als er een beetje olie op komt.