Huidverbetering volgens Ayurveda

Alles is af te lezen op onze huid. Het vertelt ons of we in harmonie zijn met onszelf en onze omgeving, het vertelt ons ook of we erin slagen een goede balans te vinden tussen werk en vrije tijd. Of dat we continu gebukt gaan onder stress. De huid reageert als eerst op prikkels van buitenaf, maar ook op prikkels van binnenin. 

“Onze huid is de ‘spiegel van onze ziel’, een weerspiegeling van onze innerlijke gezondheid en onze emoties”
woman, beauty, curly-1439909.jpg

Een mooie gezonde en stralende huid

Als ons grootste orgaan omhult en beschermt de huid ons hele lichaam. Het is de eerste verdedigingslinie tegen bacteriën, virussen en allergenen. We onderscheiden zes huidlagen, waarvan de buitenste, de epidermis, de sterkste is.

Vanuit Ayurvedisch oogpunt is de huid de manifestatie van onze Pitta-dosha. Het is de buitenste bedekking van het hele lichaam, biedt bescherming, helpt bij de bloedsomloop, reguleert de temperatuur en ondergaat alle externe prikkels. Als het buitenste deel van ons lichaam is het de eerste reactie op de omgeving, of het nu een sneeuwstorm, hete zon of droog en koud weer is. Door de huid kunnen we al deze dingen ervaren. In een dunne huidlaag zitten veel structuren, zoals haarvaten, talgklieren, haarzakjes, enz., die helpen om vocht vast te houden, glans te geven, warmte te reguleren en kleur te behouden.

 

Fysiologisch gezien bevindt de Pitta-dosha zich voornamelijk in het gebied rondom de lever. Voor een gezonde, sterke en mooie huid is het belangrijk dat de lever goed functioneert. Een disbalans in de lever en de hormoonhuishouding zal vroeg of laat sporen achterlaten op de huid. Je huid kan maar zo gezond zijn als je spijsvertering. Als iemand dagelijks trage darmen ervaart, zal geen enkel huidverzorgingsproduct helpen om het uiterlijk van het oppervlak te verbeteren. Je kunt je interne organen onderhouden door verschillende kruidenproducten te gebruiken.

De huid als spiegel van de dosha-balans

Aan onze huid is af te lezen hoe de drie dosha’s (Vata, Pitta en Kapha) zich tot elkaar verhouden. Een droge huid, zoals die bij veel mensen voorkomt, wijst over het algemeen op een disbalans in Vata (en Pitta). De huid van Vata-types is in de regel droog. Pitta-types hebben een gemengde huid en zijn vatbaarder voor allergieën, infecties, ontstekingen en eczeem. Kapha-types hebben eerder een vette huid, gaan wat meer glanzen en hebben vaak ook veel onzuiverheden. Afhankelijk van iemands dosha-overheersing (prakriti) of een huidige onbalans (vikriti) kunnen er huidproblemen optreden, variërend van droogheid tot overgevoeligheid, acne en andere problemen. 

Om je huid gezond en fris te houden, is een goede verzorging onontbeerlijk – zowel van binnenuit als van buitenaf. Als Ayurvedisch practitioner en schoonheidsspecialiste help ik je graag op weg met een holistische gezichtsverzorgingskuur.