Ayurvedische diagnostiek

Onderzoek naar prakriti en vikriti

Voor een goede behandeling is het van belang om te bepalen wat de constitutie (ofwel prakriti) van een persoon is. Deze is opgebouwd uit de vijf elementen: ether, lucht, vuur, water en aarde. Tijdens de Ayurvedische diagnostiek kijken we samen naar de samenstelling van deze elementen in jouw constitutie. Iedereen heeft een unieke combinatie van de drie dosha’s. 

‘Vikriti’ verwijst naar de onbalans die mensen kunnen ervaren door hun levenswijze. De term ‘dosha’ is hierbij  belangrijk. Het verwijst naar de disbalans. Een disbalans heeft zowel fysieke als mentale consequenties. Als de dosha’s uit balans zijn, is de persoon vatbaar voor ziekte. Er zijn drie dosha’s: de Vata-dosha, de Pitta-dosha en de Kapha-dosha. De dosha’s zijn eveneens opgebouwd uit de vijf elementen. 

Herstel van de balans kan door de levensstijl aan te passen. Hierbij spelen detox (pancha karma), beweging, voeding, kruiden en massage een belangrijke rol.

Heb je een Vata-constitutie? 

Heb je een Vata-constitutie, dan is er een grote kans dat je dun en licht gebouwd bent. Mensen met een Vata-constitutie zijn snel en vluchtig in hun denken en handelen. Hun leven is continu aan verandering onderhevig. Mensen met een vata in evenwicht zijn creatief, enthousiast en levendig. Maar bij een te hoge Vata raakt de persoon uit balans en ontstaan gevoelens van angst, slapeloosheid of een onregelmatige spijsvertering. 

Overheerst jouw Pitta?

Als bij jou de Pitta-dosha overheerst, ben ben je waarschijnlijk atletisch gebouwd en heb je goed ontwikkelde spieren. Mensen met een Pitta-constitutie zijn gepassioneerd, ambitieus, slim, moedig en vastberaden. Wanneer de Pitta-dosha in evenwichtig is, zijn deze mensen warm, intelligent en goede leiders. Maar wanneer de Pitta uit balans is, wordt de persoon kritisch, prikkelbaar en agressief. 

Heb je een te sterke Kapha? 

Heb jij een Kapha-constitutie, dan ben je waarschijnlijk zwaar gebouwd, stabiel van geest en ontspannen. Wanneer een Kapha-dosha in balans is, is de persoon vaak bedachtzaam, zachtaardig en loyaal. Maar wanneer de Kapha uit balans is, kan dit leiden tot gewichtstoename en congestie en kan dit gezonde verandering (zowel fysiek als mentaal) in de weg staan.